Banánová střelba

22.11.1999 00:00

 

Jedním z nejoblíbenějších příkladů, kterým je ilustrována údajná byrokratická regulační mánie bruselských úředníků, je nařízení komise EU č.2257/94, kterým se zavádí jakostní norma banánů, jež předepisuje mj. i jejich minimální délku a tloušťku. Ačkoliv obdobných norem je více, byla to právě „banánová“ norma, která se stala snad nejvděčnějším tématem pro sdělovací prostředky. Rozčílení vypuklo i v Evropském parlamentu, kde se poslankyně Anita Pollaková ze socialistického bloku obrátila na Komisi s ironickým dotazem, zda je možné, aby Komise nikdy neslyšela o lahodných malých banánech z tropů, o které svým nařízením spotřebitele připraví, a zda si komise vůbec uvědomuje, že právě takovéto byrokratické zasahování odcizuje Evropské unii její občany.Je znepokojivé, že názor, že tato banánová norma je pochybným úletem bruselských úředníků převzal nedávno ve svém článku pro MDF i autor, který je jinak evropské integraci nakloněn. Rád bych proto uvedl věci na pravou míru.
1. Norma se vůbec malých druhů tropických banánů netýká.(Pro odborníky uvádím, že se týká pouze banánů z dvou podskupin rodu Musa spp.: Cavendish a Gros Michel).. Evropané proto o žádný druh banánů nepřicházejí. Poslaňkyně Pollaková měla zřejmě informace pouze z některých sdělovacích prostředků
2. Norma není dílem „byrokratů z Bruselu“, ale výsledkem dlouhé diskuse pěstitelů a obchodníků z jednotlivých členských zemí. Úkol vyvolat tuto diskusi a zprostředkovat dohodu uložila Evropské komisi Rada ministrů členských států EU svým nařízením 404/93.
3. Před přijetím této normy neexistoval v EU žádný jednotný trh s banány. Některé země dovážely banány výhradně ze svých bývalých kolonii a to z politických důvodů. Portugalsko a Řecko zase preferovaly banány ze svých území v zájmů zajištění odbytu pro vlastní zemědělce. V řadě zemí existovaly odlišné národní normy jakosti, které se týkaly i velikosti a tloušťky. Někteří obchodníci měli dokonce svoje vlastní normy. Teprve přijetí této „celoevropské normy“ vedlo k liberalizaci obchodu s banány uvnitř EU.
4. Norma EU umožňuje komukoli kdekoli v EU objednat si banány zvolené jakostní třídy s jistotou, že prodejce na druhém konci EU ví, o čem je řeč a že dodá požadovanou kvalitu.
5. A konečně důvod, proč se požadavek na minimální délku a tloušťku (některých odrůd) banánů v normách vůbec kdy objevil, je velmi jednoduchý: Čím menší a tenčí banán, tím menší část z jeho váhy a objemu připadá na dužinu a tím větší část připadá na nejedlou slupku.
Norma přijatá v EU ( před dvěma měsíci nahradila starou normu i u nás) není tudíž nesmyslným šikanováním obchodníků s banány ze strany mocichtivých ouřadů v Bruselu, nýbrž rozumnou a z praxe odvozenou domluvou všech zainteresovaných subjektů ze všech členských zemí EU včetně obchodníků. Jejím cílem bylo odstranit roztříštěnost trhu s banány do několika ochranářských enkláv. V řeči spotřebitelů to znamená nižší ceny a méně nejedlých slupek.

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Pavel Bratinka Všechna práva vyhrazena.