Napsáno po uzavření paktu ODS-ČSSD

10.07.1998 10:00

 

Politické strany existují kvůli tomu, aby občané mohli rozhodovat o tom, jaké řešení problémů si přejí a kam chtějí, aby jejich stát směřoval.
Politické strany tedy existují proto, aby demokracie byla možná, aby volby byly skutečnou volbou občanů.
Politické strany musí proto být definovány a oživovány svými názory na řešení problémů či směřování státu.
Je samozřejmé, že pokud svoje názory míní vážně, musí mít zájem ve volbách získat co nejvíce moci k jejich uskutečnění.
Avšak moc nesmí být jejich primárním zájmem – jejich vůle k moci musí být jen jakýmsi stínem jejich vůle uskutečnit svůj program. A nikoliv naopak, aby vůle k moci byla tím hlavním, co stranu definuje a vlastní program jen jakýmsi nutným zlem, který je třeba odfláknout humbukem nezávazných slov a slibů případně mobilizací proti údajným ideovým protivníkům, na něž se za zády voličů pomrkává v ujištění, že po volbách si spolu v klidu sednem a rozdělíme si stát mezi svoje funkcionáře.
Náš název obsahuje slovo svoboda a proto jsme povinni – nemá-li být náš název jen dalším hlukem na již tak prázdným duněním zaplněné scéně, pak jsme povinni mluvit jasně o tom, co naše unie tímto slovem rozumí.
Svobodou rozhodně nemíníme stav, kdy je vše co je fyzicky, technicky, politicky možné, je zároveň dovoleno.
Tak např. svoboda uzavírat smlouvy by se stala svojí vlastní zvrácenou karikaturou, pokud by na porušování smluv nebyly zavedeny sankce jednak právní, ale především morální. Kdo by pak nějakou smlouvu uzavíral i kdyby tisíckrát mohl. Morální sankce je ale pouhou fikcí, když společenské názory nevytvářejí dostatečný tlak na podvodníky tak, aby cítili za svoje jednání hanbu, když se podvodníci tváří uraženě, že se jim někdo opovažuje jejich činy připomínat, když se podvodníci chechtají do tváře podvedených nebo dokonce sklízejí potlesk a politický úspěch a na ty, kteří se postaví lži, se beztrestně plive.
Jde-li politická strana do voleb, pak nejsou její programové sliby ničím menším než nabídnutou smlouvou s voliči: vaše hlasy jsou vaše podpisy na této smlouvě, kterou se zavazujeme, že vahou vašich hlasů budeme prosazovat tento program.
Je proto nemožné vstoupit do nějaké vlády, popř. umožňovat její existenci, natož být její tělesnou stráží bez toho, že by program této vlády nebyl naším souhlasem ke kterékoliv z právě jmenovaných variant posunut naším směrem. Nemůžeme proto nikdy jakýmkoliv způsobem držet u moci vládu, jejíž program je čiré sociální demokratično v onom postkomunistickém vydání, jakým je program této vlády. Takové jednání by bylo porušením smlouvy – prostě podvod na voličích a na nás samotných. Aby se dalo uvažovat o nějaké zmíněné formě podpory, musel by se tento vládní program posunout naším směrem.
Je smutné, že jednání o programu případné vlády pravého středu, ve které bychom se cítili nejlépe, po volbách ani nezačala. To je neodpustitelný kopanec voličům. Na místo toho jsme svědky asi unikátní situace, kdy váha hlasů získaných pro program údajně neslučitelný s programem ČSSD slouží nyní jako ochrana právě pro tento sociálně demokratický program. Kdyby se toto mělo stát pravidlem, pak snad ještě příště nějací lidé k volbám přijdou, ale pak již jen ti, kterým se stýská po předlistopadových poměrech a kteří si mohou být jisti, že jejich KSČM je v tomto nezklame. Takovýto postup není vůbec protiústavní, ale je pěknou ukázkou toho, že pouhá legálnost nějakého jednání neznamená, že nebude – pokud by se stalo normou – znamenat pro společnost zkázu. Znamená totiž, že se voličům budou nabízet politicky falešné hlasovací lístky
Červenec 1998 - neotištěno

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Pavel Bratinka Všechna práva vyhrazena.