Proč píšete nesmysly o EU?

01.03.2012 22:12

Text mého emailu zaslaný jednomu prominentnímu novináři jako reakce na jeho úvodník otisknutý den předtím ve významném deníku:

 

Vážený pane redaktore.

Včera jsem si přečetl Váš komentář k zákazu rtuťových teploměrů a žárovek v EU. Musím konstatovat, že vytvořil nepravdivý obraz celé situace.

Za prvé navodil dojem, že zákaz prodeje klasických žárovek je nějaká specifická úchylka Evropy a to ještě jen vinou toho, že země Evropy si vytvořily rámec společného rozhodování zvaný EU. Toto je první nepravda – viz např:

http://en.wikipedia.org/wiki/Phase-out_of_incandescent_light_bulbs

Sám považuji tyto zákazy za racionální pro každou oblast-stát, který není energeticky soběstačný a závisí na dovozu energie z oblastí, kde není nic jisté a které jsou nám nepřátelské. Důvod nebyl jenom ekologický – kvůli skleníkovým plynům, ale strategický. Tento zájem převážil i nad nepochybnou skutečností, že úsporné žárovky obsahují rtuť. Jiná věc by byla, kdybychom žili v plně tržní a mírové celosvětové Arkádii. Pak by zbyl k vážení pouze aspekt ekologický.

Za druhé zákaz žárovek i teploměrů (nejen) nebyl kapricem nějakých byrokratů, ale politickým rozhodnutím 27 států, resp. jejich vlád a poslanců Evropského parlamentu – viz příslušné směrnice

ve věci žárovek

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:285:0010:0035:CS:PDF

zejména její články 15, 16 a 19

a ve věci teploměrů pak

http://eur-lex.europa.eu/Result.do?T1=V1&T2=2007&T3=51&RechType=RECH_naturel&Submit=Hledat

 

Takže Váš povzdech o nadvládě tupých byrokratů je zcela mimo a vytváří zcela nepravdivý obraz o tom, jak se rozhoduje v EU.  Pokud jste už někoho chtěl označit za tupce, pak pravdivý povzdech měl být o tupých politicích, resp. o tupých členských státech a poslancích EP, popř o tupých politicích v USA, Austrálií a jinde.

Oproti bezinternetovým časům je dnes možno zjistit fakta nekonečně rychleji a z nekonečně menším kalorickým výdajem. Nerozumím proto tomu, proč jste to neudělal.

 

   S pozdravem

                             Pavel Bratinka

 

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Pavel Bratinka Všechna práva vyhrazena.