Žádost o opravu otištěného článku o EU

26.07.1999 00:00

 

                                                          Praha, 26.7.1999

 

     Vážená redakce,

      Děkuji za zveřějnění mého článku o evropské integraci a národním státu.

     Zároveň Vám musím ale s lítostí sdělit, že v otištěné verzi je proti originálu zaslaném faxem 7 změn, z nichž 6 snižuje kvalitu článku a sedmá ze mne bohužel dělá úplného ignoranta ve věcech EU..

     Jedná se o změnu ve větě, kde vyjmenovávám instituce EU. Místo „Rady“ jak uvádí můj originál, tam kdosi strčil „Radu Evropy“. Rada Evropy, jak víte, nemůže být orgánem EU, neboť je úplně jinou mezinárodní organizací. Vzhledem k závažnosti této záměny bych prosil o promptní uveřejnění opravy.

     Pro Vaši informaci uvádím kompletní přehled zásahů:

 

Originál: „Státy byly často vlkem vůči všem svým ´poddaným´.

 Otištěno: „Státy byly často „vlekem“ vůči ……..

  

Originál: „Ani rozvíjení mezinárodního obchodu, ani postupující demokratizace, rozšiřování vzdělanosti a vlády práva nepřinášely v tomto směru žádnou pozitivní změnu.

Otištěno: „……rozšiřování vzdělanosti a vlády právě nepřinášely….

  

Originál: „Je produktem dlouhá desetiletí probíhajících úporných mezistátních a vnitrostátních politických debat a konfliktů“

 Otištěno: „ …. úsporných mezistátních….

 

Originál: „Nemá však žádné historické obdoby co do míry, ve které se jí podařilo na kontinentě zbroceném krví a zatmělém nenávistí ustavit prostor svobody a prosperity“

Otištěno: „ ….. na kontinentě zbroceném krví, zatmělém nenávistí ustavit prostor svobody a prosperity“

 

Originál: „ Aby tomu tak bylo, musely být v EU k národním státům přidány ještě další instituce tvorby a vykonávání politické vůle – Rada, Evropský parlament a Evropská komise…“

Otištěno: „ Aby tomu tak bylo, musely být v EU k národním států přidány ještě další instituce tvorby (spojka „a“ vypuštěna) vykonávání politické vůle – Rada Evropy(!!!!), Evropský parlament….

 

   Jak vidíte, i ostání zásahy jsou docela podstatné, přičemž jsou velmi rozmanité – někde je písmeno přidáno, jinde vypuštěno.

    Rád bych znal Váš názor, jak se těmto věcem příště vyhnout. Pomohlo by, kdyby články byly zasílány elektronickou poštou?

    Za vaši radu předem děkuji.

                          S přátelským pozdravem

  

                                                        Pavel Bratinka

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Pavel Bratinka Všechna práva vyhrazena.