Zahraničně politické souvislosti nákupu stíhaček

01.03.2002 20:00

 

   

.

(text napsán na jaře 2002 pro případné veřejné využití)

       V diskusi o zahraničněpolitických souvislostech nákupu zaznívá někdy argument, že rozhodnutí nakoupit letouny u britsko-švédské společnosti (a nikoli americké) zhorší naše vztahy s USA, případně ohrozí rozšíření NATO, neboť prý „nevděk“| země, která se do NATO dostala především zásluhou USA, sníží motivaci USA podporovat další rozšíření. Bez ohledu na konkrétní postoje k nákupu samotnému, je třeba některé z těchto argumentů vést na pravou míru prověřenými informacemi.

      Již od 19. století jsou v USA podnikání a obchod považovány za činnost, která nejenže není něčím morálně podezřelým, ale je naopak věcí přirozenou a záslužnou. Z tohoto důvodu považovaly všechny americké vlády za přirozenou součást své činnosti i prosazování zájmů amerických firem a to zcela otevřeně. „The business of US government is business“, řekl dokonce svého času president Coolidge. Americká vláda však nikdy kvůli tomuto lobingu neodsouvá na druhé místo svoje základní poslání: pečovat o strategickou bezpečnost své země. Obě roviny přitom jasně odlišuje.

       Příkladem může být střet amerických a britsko/švédských firem v záležitosti nákupu stíhaček. Přes výši zakázky nevnesl tento střet ani nejmenší rozladění mezi USA a velkou Británii a nijak neohrozil jejich strategické partnerství nejen v boji proti terorismu, ale i v celé řadě dalších oblastí. Naopak, právě toto strategické partnerství způsobilo, že USA se ani v nejmenším nepokusily přesvědčit Británii, aby v ČR nekřížila americké obchodí zájmy. Američané v mnoha jiných případech lobují za svoje firmy v samotné Británii a obě strany to mají za normální a nikoliv za něco, co ohrožuje jejich partnerství.

       Nákupem britských stíhaček ČR neohrozí americké strategické zájmy ani v nejmenším. Proto jakmile ČR učiní rozhodnutí o nákupu, lobování ze strany USA okamžitě ustane. Schopnost České republiky nasadit se v boji proti terorismu je pro kvalitu vztahů s USA o mnoho řádů důležitější než nákup stíhaček.

 

        Pokud jde o rozšíření NATO, nákup letadel českou stranou nebude hrát v jeho realizaci žádnou roli. Záměr přijmout nové členy vychází z podstatně hlubších strategických důvodů než jsou konkrétní dodávky zbrojních výrobků.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2009 Pavel Bratinka Všechna práva vyhrazena.